Chiar dacă sunt tot mai mulți miri care preferă variante moderne pentru nuntă și pentru petrecerea de după cununia religioasă, mai există încă suficiente cupluri care preferă să respecte și obiceiurile populare și superstițiile, transmise din generație în generație.

Desigur, există anumite diferențe în funcție de regiunea în care locuiesc mirii sau din care sunt originari. Cu toate acestea, sunt și anumite obiceiuri legate de nuntă pe care le cunosc majoritatea celor din țara noastră.

Obiceiul de nuntă care te ferește de blesteme

În zona Olteniei, se spune că mirii trebuie neapărat să respecte o regulă specială dacă vor să fie feriți de blesteme după ce își unesc destinele. Mai precis, trebuie ca nașii de cununie să fie aleși cei care au fost și nașii de cununie ei mirelui. Desigur, dacă acest lucru nu este posibil, atunci pot fi alese persoanele care au botezat-o pe mireasă.

Se spune că este păcat ca mireasa să se întâlnească la biserică cu o altă mireasă. Tocmai de aceea, de obicei, nuntașii o țin pe mireasă ferită până când vine momentul în care poate intra în biserică. În cazul în care acest lucru se întâmplă totuși, se spune că este bine ca miresele să facă schimb între cele cu agrafe sau alte obiecte, ca să alunge ghinionul.

Un alt obicei care este încă respectat în zona rurală, când vine vorba de nuntă, este cel al bradului. Se împodobește un brad cu flori, panglici, fructe, o batistă colorată și alte obiecte de genul, apoi alaiul pornește prin sat cu un tânăr în frunte, care plimbă copacul respectiv.

Grupul petrecăreților pornesc pe ulițele satului spre direcția din care răsare soarele. Se opresc la cea de-a treia fântână care le iese în cale începând de la curtea miresei, iar aici tânărul cu bradul scoate apă de trei ori. De fiecare dată, mireasa înmoaie un buchet de busuioc în apă și stropește invitații. Se spune că așa va răsări norocul pentru cei doi miri, iar cei care participă la petrecere vor avea și ei parte de spor în tot ce își propun.

Ce trebuie să facă neapărat mirii în ziua cea mare

Alte obiceiuri care sunt încă respectate cu sfințenie în țara noastră îi implică pe cavalerii și domnișoarele de onoare, dar și pe nași. Cei de sex masculin se ocupă de bărbieritul mirelui, în timp ce nașa și însoțitoarele se ocupă de pregătirea miresei, căreia i se pune voalul, în timp ce se cântă în jur “Ia-ți mireasă ziua bună!”.

Este un adevărat ritual care simbolizează ultimii pași pe care îi fac cei doi de la statutul de logodnici până la noua lor viață împreună, ca soți. Se mai spune și la noi, la fel ca în filmele americane, că mireasa trebuie neapărat să poarte în ziua nunții ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru.

La o săptămână de la cununia religioasă, mirii și nașii merg iar la biserică, acolo unde preotul ține o slujbă specială. Se reaprind lumânările care au fost aprinse la nuntă și se spun rugăciuni menite să le aducă celor doi soți mai multă protecție din partea Divinității.

Părinții celor doi miri trebuie să le dea acestora câte o linguriță de miere înainte de nuntă, pentru ca viața lor să fie una dulce. În timpul petrecerii, trebuie să mănânce împreună lapte sau smântână din aceeași farfurie, ca să aibă parte de mulți copii pe viitor.

Există totuși și două lucruri care se spun că aduc mare ghinion în căsnicia mirilor. În primul rând, mireasa NU trebuie să se uite înapoi atunci când merge cu alaiul spre biserică. În al doilea rând, dacă se pierd verighetele în ziua nunții, se crede că este un semn rău.

Desigur, depinde doar de tine dacă dorești sau nu să respecți toate aceste obiceiuri din popor. Însă, dacă ești genul de persoană care ține la superstiții când vine vorba de nuntă, atunci trebuie neapărat să cunoști detaliile prezentate mai sus.

By